Einde proces tegen F1-baas in zicht

Het einde van het corruptieproces tegen Formule 1-topman Bernie Ecclestone (83) is in zicht. De procureur van de rechtbank van München heeft een schikkingsvoorstel van 100 miljoen dollar (74,65 miljoen euro) aanvaard. Vorige week wees hij nog een voorstel van 25 miljoen dollar af. De rechtbank moet zich wel nog uitspreken over het akkoord. Dat zou later op de dag gebeuren.

Ecclestone staat terecht omdat hij ervan wordt verdacht in 2006 de bankier Gerhard Gribkowsky te hebben omgekocht. De Brit zou hem 44 miljoen dollar smeergeld hebben betaald zodat Gribkowsky een aandelenpakket van zijn Bayerische Landesbank in de Formule 1 kon verkopen aan de door Ecclestone aangeduide investeringsmaatschappij CVC Capital Partners. Die verkoop vond ook plaats, voor een bedrag van 840 miljoen dollar.

Ecclestone benadrukte dat hij niets verkeerd heeft gedaan. De F1-paus gaf wel toe Gribkowsky te hebben betaald, maar beweert dat hij de 44 miljoen dollar als zwijggeld gaf aan Gribkowsky omdat hij zich "bedreigd voelde". Gribkowsky dreigde er volgens Ecclestone immers mee naar de belastingsdiensten te stappen om er, dixit Ecclestone, valse verklaringen af te leggen.

Gribkowsky werd in 2012 tot 8,5 jaar cel veroordeeld wegens belastingontduiking en fraude nadat hij het geld van Ecclestone had aanvaard. Ecclestone riskeert in theorie een gevangenisstraf van tien jaar.