“Nigeria executeert leden Boko Haram”

Opgelet: schokkende beelden!

Het leger van het West-Afrikaanse land Nigeria heeft zich in de strijd tegen de islamistische terreurorganisatie Boko Haram schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

Uit videobeelden, foto's en getuigenissen die Amnesty International heeft verzameld, blijkt dat soldaten buitengerechtelijke executies uitvoerden in de noordelijke deelstaat Borno, waar Boko Haram de meeste van zijn aanvallen heeft uitgevoerd.

Zo toont een video hoe zestien jongen mannen en jongens worden afgemaakt, door hun keel over te snijden of door hen een kogel door het hoofd te jagen. Mannen die deel lijken uit te maken van het leger of van de Civilian Joint Task Force (CJTF), die opgericht werd om het leger bij te staan in de strijd tegen Boko Haram, dumpen vervolgens de lijken in een massagraf.

"Schokkend bewijsmateriaal"

"Dit schokkend nieuw bewijsmateriaal toont opnieuw aan welke verschrikkelijke misdaden er door beide kampen gepleegd worden", zegt Salil Shetty, secretaris-generaal van Amnesty International. "De gruwelijke beelden worden ondersteund door de vele getuigenissen die we verzameld hebben en die erop duiden dat het Nigeriaanse leger en CJTF regelmatig buitengerechtelijke executies uitvoeren", luidt het voorts. Volgens de mensenrechtenorganisatie werden na een aanval op Maiduguri, de hoofdstad van Borno, meer dan 600 van dergelijke executies uitgevoerd.

Het leger ontkent de beschuldigingen. De militairen "zijn zich bewust van de verplichting van het land om alle regels, voorschriften en afspraken bij alle activiteiten na te leven en zullen geen enkele vorm van schending van mensenrechten aanmoedigen of vergeven", luidt de reactie van de woordvoerder. Hij kondigde daarbij wel meteen aan dat de beschuldigingen onderzocht zullen worden.