Israël trekt troepen weg uit Gaza

Het Israëlische leger trekt alle grondtroepen weg uit de Gazastrook voor het begin van het staakt-het-vuren om 7u. Dat heeft het leger zelf aangekondigd. Kort voor het ingaan van het bestand vonden nog beschietingen tussen Israël en Hamas plaats.

Overleg

"Volgens de richtlijnen van de regering zal het Israëlische leger zich buiten de Gazastrook herschikken op defensieve posities vanaf het in werking treden van het staakt-het-vuren", aldus legerwoordvoerder Peter Lerner. Hij waarschuwde evenwel dat het Israëlische leger zal reageren op iedere aanval vanuit de Gazastrook. Zowel Israël als Hamas hebben maandagavond ingestemd met een bestand van 72 uur, zoals Egypte had voorgesteld. Een Israëlische en een Palestijnse delegatie zullen nu in Caïro spreken over een wapenstilstand op langere termijn.

Raketten

Sinds de start van het Israëlische offensief op de Gazastrook, op 8 juli, zijn al vaker - meestal eenzijdige - bestanden afgekondigd, maar al even vaak werden die enige tijd later alweer aan flarden geschoten.  Deze keer werden vlak voor het bestand inging nog raketten afgevuurd op Israël. In de steden Ashdod, Ashkelon en Beersheba en ook in de omgeving van Jeruzalem loeiden de alarmsirenes. In een reactie daarop lanceerde Israël nog luchtaanvallen op de stad Gaza en op zuidelijk en centraal gelegen gebieden in de enclave.