Bosbrand in Zweden: nog maand bluswerk

In Zweden bestrijden brandweerlieden een van de grootste bosbranden in de jongste geschiedenis van het land. De vuurhaard in het westen van Sala, in de Centrum-Zweedse provincie Västmanland, is uitgebreid naar een oppervlakte van 100 vierkante kilometer. De brandhaard smoren kan volgens de blusploegen nog de hele maand augustus duren.

Bij de blusoperatie zijn 200 mensen betrokken. Een tiental helikopters tracht telkens opnieuw met water uit de meren de brandende wouden te blussen. Twee Italiaanse vliegtuigen, die doelgerichte waterbommen kunnen afwerpen, zijn onderweg naar Zweden. De vlammen sloten in de vroege namiddag negen helpers in, die pas na enkele uren uit hun netelige situatie konden bevrijd worden. 

In Gammelby, ten noorden van Sala, evacueerden reddingsploegen de eerste woningen. Tot dan was de brand nog geen enkel woongebied genaderd. Gisteren was de bosbrand ook in Noorwegen te bespeuren. Verontruste bewoners van de provincie Nord-Trøndelag verwittigden politie en brandweer omdat ze rook hadden opgemerkt.

In het centrum van Zweden is het momenteel erg droog, warm en winderig, "het absoluut gevaarlijkste weer om bosbranden uit te lokken", zei een woordvoerder van de brandweer. "We hebben al dikwijls gedacht dat we de brand onder controle hadden, maar dan wakkert hij steeds weer aan", zei de leider van de blusploegen. Een verandering van de weersomstandigheden is voorlopig niet in zicht.