WOI ook herdacht in Australië & N-Zeeland

Australië en Nieuw-Zeeland hebben maandag hun soldaten herdacht die aan de zijde van de geallieerden tijdens de Eerste Wereldoorlog omkwamen aan het front, dat duizenden kilometer van hun vaderland verwijderd lag. Tijdens het conflict, dat de Australische eerste minister Tony Abbott een "oorlog voor vrijheid" noemde, verloren ongeveer 60.000 Australiërs en meer dan 18.000 Nieuw-Zeelanders het leven.

"Op een bevolking van minder dan vijf miljoen mensen, gingen meer dan 400.000 in dienst, dienden meer dan 300.000 overzee, raakten meer dan 150.000 gewond en kwamen ongeveer 60.000 om", herinnerde Abbott tijdens een ceremonie in Canberra. "Dit conflict heeft onze natie gevormd. Voor ons was de Eerste Wereldoorlog geen veroveringsoorlog, het was een oorlog voor de vrijheid. Het was een oorlog voor onze bondgenoten, voor onze waarden", oordeelde hij nog. De oorlog tijdens 1914-1918 was het dodelijkste conflict in de geschiedenis van Australië.

In Nieuw-Zeeland weerklonken kanonschoten boven de haven van Wellington. Daarmee werd de oorlogsverklaring van Duitsland aan Frankrijk herdacht. Eerste minister John Key meende dat de oorlog de basis legde voor het hedendaagse Nieuw-Zeeland.