Portugal redt noodlijdende bank

De Portugese staat trekt 4,9 miljard euro uit om de Banco Espirito Santo (BES) te redden, de op één na grootste bank van het land. De toxische activa van de instelling worden ondergebracht in een zogenoemde "bad bank". Dat heeft gouverneur van de Portugese centrale bank, Carlos Costa, bekendgemaakt.

Banco Espirito Santo zit al meer dan een maand in woelig financieel water. Zo werd woensdag een recordverlies van 3,57 miljard euro bekendgemaakt voor het eerste semester. Het aandeel van de bank kelderde de voorbije week van 0,45 naar 0,12 cent. De ingreep van de Portugese overheid was nodig om de financiële markten te kalmeren en te vermijden dat spaarders massaal hun gelden zouden gaan ophalen.

De BES zal worden opgesplitst. De toxische onderdelen worden ondergebracht in een "bad bank", terwijl de gezonde takken verder gaan onder een nieuwe naam, Novo Banco (Nieuwe Bank). Die komt in handen van het reddingsfonds van de centrale bank van Portugal. "Voor de klanten zal er niets veranderen. Zij zullen alle gebruikelijke handelingen kunnen uitvoeren zonder onderbreking", aldus Carlos Costa.

De gouverneur van de Banco de Portugal benadrukte voorts dat noch de staat, noch de spaarders door de problemen getroffen zullen worden. Het grootste deel van de kosten zal worden gedragen door de huidige BES-aandeelhouders, die de aandeelhouders worden van de "bad bank". "Zij zullen de verantwoordelijkheid dragen voor de resterende risico's", aldus Costa.

Onder die aandeelhouders is ook de Franse bank Crédit Agricole, die een belang heeft van bijna 15 procent in BES. De Franse bank zal dinsdag normaal communiceren over de verwachte impact. Voor de redding van BES gebruikt Portugal een deel van de 6,4 miljard euro die nog over is van een Europees fonds om banken in Portugal te steunen.