600.000 Amerikanen zonder leidingwater

In de stad Toledo in de Amerikaanse staat Ohio is de noodtoestand uitgeroepen. Het kraantjeswater is er ondrinkbaar nadat in de waterzuiveringsinstallatie een besmetting met microcystine is vastgesteld. Zo'n 600.000 mensen mogen geen water uit de kraan drinken.

Erg giftig

Microcystine is een giftige stof die vrijkomt bij het afsterven van blauwalgen. Omdat de waterzuiveringsinstallatie het water uit het Eriemeer haalt, is dat waarschijnlijk de bron van de besmetting. Als je toch van het water drinkt, kan dat leiden tot diarree, misselijkheid en leverfalen. In extreme gevallen kan het gif zelfs beroertes en ademhalingsproblemen veroorzaken.

Hamsteren

Duizenden inwoners zijn begonnen met het hamsteren van water in flessen. In tientallen winkels in en rond de stad is al het water al uitverkocht. Ook leidingwater koken lost de besmetting niet op, de overheid waarschuwt zelfs expliciet om het water niet te koken, want dat kan de situatie erger maken. Het is nog niet duidelijk wanneer het water uit de kraan weer drinkbaar zal zijn.