Offensief in Gaza gaat door

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zaterdagavond de voortzetting van het Gaza-offensief aangekondigd. Het leger zal zijn operaties zolang voortzetten totdat het doel is bereikt: "de vrede naar Israël terugbrengen", zei hij. "We zullen alle tunnels vernietigen", voegde hij eraan toe. "Het leger wordt zolang ingezet tot alle werk is volbracht."

Tunnels vernietigen

Na de vernietiging van de tunnels van de "radicaal-islamitische" Hamas zal Israël de situatie opnieuw evalueren en bijkomende stappen ondernemen die nodig zijn voor de veiligheid.  Wat betreft de sinds vrijdag vermiste, mogelijk door Hamas ontvoerde soldaat zei Netanyahu: "Israël zal alles doen wat menselijk mogelijk is om zijn vermiste soldaat naar huis terug te brengen".

Terugtrekking

Israël was zaterdagavond begonnen enkele troepen uit de woongebieden van de Gazastrook terug te trekken. Maar de grens naar Israël overschrijden, deden ze niet, aldus de Israëlische media. Toch kan dat een eerste teken zijn dat het offensief op een lager pitje wordt gedraaid. Volgens de media zou het leger binnen de 24 uur de volledige vernietiging van alle Hamas-tunnels kunnen bekendmaken.