Obama: "Terroristen gefolterd"

De Amerikaanse president Barack Obama geeft toe dat de Verenigde Staten effectief folterpraktijken hebben toegepast op vermeende terroristen om informatie te bekomen na de aanslagen van 11 september 2001. Nooit eerder heeft Obama dat zo duidelijk bekend.

“We hebben mensen gefolterd”, zegt Obama. “We hebben dingen gedaan die indruisen tegen onze waarden”. Obama geeft aan dat deze folteringen plaatsvonden in een periode van verhoogde waakzaamheid na de terroristische aanvallen in New York in 2001 en dat het “daarom belangrijk is om hier niet te schijnheilig op terug te kijken.

Obama deed de mededeling nadat een rapport over ondervraging werd vrijgegeven. Bij zijn intrede in het Witte Huis maakte hij een einde aan deze praktijken. Maar de CIA liet verstaan dat zij deze methodes niet als foltering beschouwen.

CIA

In de marge van deze bekentenissen zegt Obama ook nog dat hij de baas van de CIA, John Brennan, blijft steunen. Die gaf donderdag toe dat de CIA de computers van twee Congresleden had bespioneerd, omdat zij deel uitmaken van de commissie geheime diensten.