Oeganda schrapt antiholebiwet

Het Grondwettelijk Hof van Oeganda heeft de omstreden antiholebiwet geschrapt die het land in februari had ingevoerd. Volgens het Hof is de wet ongeldig omdat er onvoldoende parlementsleden aanwezig waren bij de stemming.

Homoseksualiteit was al langer strafbaar in Oeganda. Maar de nieuwe wet van februari ging verder en voorzag lange gevangenisstraffen voor homo's en lesbiennes in het Oost-Afrikaanse land. Holebi’s die voor het eerst betrapt werden op homoseksuele handelingen konden veertien jaar cel krijgen, wie dit een tweede keer deed, riskeerde levenslang. Daarnaast werd ook het promoten van homoseksualiteit strafbaar gemaakt.

De wet kreeg zware kritiek van mensenrechtenorganisaties en westerse regeringen. Verschillende landen beslisten ook om de financiële steun aan Oeganda op te zeggen. De Belgische regering besloot zijn ontwikkelingshulp aan Oeganda niet op te schorten om de Oegandese bevolking te ontzien.

Verschillende organisaties die opkomen voor holebirechten hebben al opgelucht gereageerd op de beslissing van het Grondwettelijk Hof. "Dit is een geweldige dag voor de mensenrechten. En het is een signaal naar alle regeringen in de wereld dat de tijd van de flagrante discriminerende wetgevingen voorbij is", verklaarde Anton Ofield-Kerr van de ngo International HIV/AIDS Alliance.