Eerste files van zwart reisweekend

Op de Europese snelwegen wordt het vrijdag al druk. De eerste files van het voorspelde drukke weekend doken vrijdagmiddag al op. Dat melden mobiliteitsclub VAB en mobiliteitsorganisatie Touring. Zij waarschuwden eerder al dat de grootste drukte zaterdag volgt.

In Frankrijk is het 3 uur aanschuiven aan de Mont Blanc-tunnel richting Italië, zegt VAB. In heel Frankrijk staat 300 kilometer file, waarvan 80 kilometer rond Parijs. VAB raadt aan de Franse hoofdstad te mijden tot zeker 20 uur vrijdagavond.

In Duitsland, waar deze zomer veel wegenwerken plaatsvinden, staat vrijdagmiddag 260 kilometer file. De verliestijden lopen ook snel op. Op de A3 van Frankfurt naar Oberhausen bedraagt het tijdverlies bij Leverkusen, door een ongeval, 1,5 uur.

Ook in Zwitserland is het druk op de A2 richting Gotthardtunnel, zowel vanuit het zuiden als vanuit het noorden, zegt VAB.

Eerder hadden Touring en VAB vakantiegangers afgeraden om zaterdag met de wagen op reis te vertrekken. Zowel in Frankrijk als Zwitserland wordt het dan een "zwarte dag". Daarnaast zal ook in Duitsland, en in mindere mate Oostenrijk, aangeschoven moeten worden.