Kindersterfte in 25 jaar tijd gehalveerd

De voorbije 25 jaar is het aantal kinderen dat sterft aan te voorkomen oorzaken gehalveerd. Toch sterven er elke dag nog zo’n 18.000 kinderen jonger dan vijf. Dat zijn er nog altijd veel te veel, stelt Unicef België in zijn jaarverslag.

In 1990 stierven er wereldwijd 12,6 miljoen kinderen aan ziektes die te voorkomen zijn. Twee jaar geleden was dat aantal gedaald tot 6,6 miljoen. Globaal bekeken sterven er wereldwijd gemiddeld 18.000 kinderen voor hun vijfde levensjaar aan voorkombare ziektes.

“Historisch laag, maar nog te veel”

“Dat is historisch laag, maar nog altijd veel te veel”, benadrukt Unicef, het Kinderfonds van de Verenigde Naties. Voorkombare ziektes zijn onder meer malaria, mazelen, longontsteking en ondervoeding.

8 op de 10 naar school

Ook op het vlak van onderwijs gingen de kinderen er afgelopen jaar op vooruit. Vandaag gaan acht op de tien kinderen naar school. Nog niet zo lang geleden was dat nauwelijks de helft.

Voor Unicef België was in 2013 de petitie rond noodscholen erg belangrijk. Die werd ondertekend door meer dan 35.000 Belgen en overhandigd aan minister van Ontwikkelingssamenwerking Labille. “Met deze petitie willen we meer aandacht besteden aan en middelen inzetten voor onderwijs bij humanitaire hulp”, zegt een woordvoerster van Unicef. “Het leven van een kind stopt niet na een ramp. De petitie heeft er toe bijgedragen dat de noodscholen hoger op de politieke agenda komen en dat dit essentiële deel van humanitaire hulp in de strategische onderwijsnota van de Belgische ontwikkelingssamenwerking werd erkend.”

15,4 miljoen euro

Unicef België maakte vorig jaar in totaal 15,4 miljoen euro vrij voor de financiering van de nood- en ontwikkelingsprogramma’s in 156 landen. Dat is meer dan de 12,7 miljoen euro in 2012. De stijging wordt onder meer veroorzaakt door het hoger aantal inkomsten en door een groter aantal noodsituaties, zoals tyfoon Haiyan op de Filipijnen en de aanhoudende burgeroorlog in Syrië.