Nederlandse experts bereiken crashsite

Een team van internationale experts is erin geslaagd de crashsite van vlucht MH17 in het oosten van Oekraïne te bereiken. Het is de eerste keer dat hen dat lukt. Bij het team zijn ook vier Nederlandse en Australische experts.

De experts waren samen met de mensen van de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. Zij raakten eerder al op de plaats van de ramp, maar ook dat was nu al bijna een week geleden. De voorbije dagen moest de missie telkens worden afgebroken, omdat het er door de hevige gevechten in het gebied te gevaarlijk was.

Toch nog explosies

Maar ook nu zouden er in een dorpje vlakbij explosies zijn te horen geweest en zouden er ook zwarte rookpluimen zijn gezien.

Verkenningstocht

Deze keer ging het nog om een verkenningstocht. De waarnemers wilden kijken of ze via een nieuwe route van Donetsk naar de rampplek konden rijden. De uiteindelijke bedoeling van de Nederlandse experts is om de resterende lichamen te vinden en over te brengen naar Nederland.

Het is vandaag precies twee weken geleden dat vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd neergeschoten boven het oosten van Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder hen ook 196 Nederlanders en zes Belgen.