VN wil gerechtigheid voor aanval Israël

Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties is niet te spreken over de Israëlische aanval op een VN-school in het noorden van de Gazastrook. Daarbij kwamen zestien Palestijnse vluchtelingen om het leven. “Dit is niet te rechtvaardigen”, zegt hij. “De verantwoordelijken moeten aangeduid worden en er moet gerechtigheid komen.”

Ban Ki-moon deed de uitspraken tijdens een bezoek aan Costa Rica. Hij benadrukt dat het Israëlische leger tot zeventien keer toe op de hoogte werd gesteld van de precieze locatie van de school en het feit dat er duizenden vluchtelingen zaten.

Ook het Witte Huis, dat een traditionele bondgenoot is van Israël, ‘veroordeelde’ de aanval op de school. Het betreurt dat “duizenden Palestijnen die door het lsraëlische leger opgeroepen worden hun huizen te verlaten, niet veilig zijn in de schuiloorden van de VN.’

Israël start onderzoek

Israël zegt alvast dat het de aanval zal onderzoeken en bereid is zich te verontschuldigen als zij ervoor verantwoordelijk blijkt te zijn. Dat heeft een regeringswoordvoerder gezegd in het programma 'Newsnight' op de BBC.