Argentinië op rand van het faillissement

Argentinië staat op de rand van het faillissement. Het heeft in New York geen akkoord kunnen bereiken met enkele schuldeisers, die 1,3 miljard dollar terugvragen. “We zullen snel in wanbetaling gaan”, klinkt het bij de Argentijnse minister van Economie. In 2001 ging het land al eens overkop

“De schuldeisers hebben geprobeerd om ons iets illegaals op te leggen. Argentinië is bereid om de dialoog te voeren om een consensus te vinden. We gaan een rechtvaardige, evenwichtige en honderd procent legale oplossing zoeken”, vertelt minister Axel Kicillof.

Het land zocht in New York nochtans naar een oplossing, samen met een Amerikaanse bemiddelaar. Een last-minute oplossing was het, want de deadline liep aan het einde van de dag af.

Argentinië moet een oplossing vinden over een schuld van 1,3 miljard dollar. Eigenlijk moeten ze daarvan slechts 539 miljoen terugbetalen, maar een Amerikaanse rechter oordeelde vorige maand dat het land eerst de totale schuld moet aflossen aan twee hefboomfondsen die bij het faillissement van 2001 niet akkoord gingen met de toen getroffen regeling. De schuldeisers moesten toen zeventig procent van hun schulden kwijtschelden.

De twee hefboomfondsen zijn gespecialiseerd in het opkopen van risicovolle schulden. Argentinië bestempelt hen als aasgieren. Het land wil vooral zijn andere schuldeisers niet voor het hoofd stoten.