Republikeinen willen Obama voor rechter

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met een gerechtelijke procedure tegen president Obama. Het wil dat de president vervolgd wordt voor machtsmisbruik omtrent ‘Obamacare’, dat is de hervorming van het zorgstelsel waarmee Obama meer burgers wil laten genieten van een zorgverzekering.

Met 225 tegen 201 stemmen werd de resolutie om de gerechtelijke procedure op te starten goedgekeurd. Op zich is dat geen verrassing, aangezien het Amerikaanse Huis gedomineerd wordt door de Republikeinen, terwijl Obama van de Democratische partij is.

Alle Democraten stemden tegen het initiatief. De Republikeinen vinden dat de president zijn grondwettelijke bevoegdheden niet respecteerde omdat hij twee wijzigingen aan Obamacare doorvoerde zonder het Congres daarover te consulteren.

Symbooldossier

Deze procedure lijkt wel de laatste hoop van de Republikeinen om het symbooldossier Obamacare alsnog af te voeren. Keer op keer ketste de Senaat, waar de Democraten dan weer wel aan de macht zijn, die pogingen af.

Hoe het nu verder moet met de klacht, is zelfs voor juristen zeer onduidelijk.