Experts weer niet naar MH17-rampplek

De Nederlandse experts gaan ook vandaag niet naar de rampplek van vlucht MH17 in Oekraïne. Het gebied is te gevaarlijk, omdat er "op en langs de route" te veel gevochten wordt tussen separatisten en het regeringsleger. Dat heeft het hoofd van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, laten weten via zijn woordvoerster.

Ook zondag en maandag was het gebied te gevaarlijk. Het Oekraïense regeringsleger is in het verre oosten van het land bezig met een offensief tegen de separatisten. De militairen zouden maandag verscheidene plaatsen rond de rampplek hebben heroverd, waaronder de plaats Torez. Van daaruit gingen de stoffelijke resten van veel inzittenden van de Boeing 777 per trein naar Charkov. In of bij Torez zou nog een treinwagon vol persoonlijke bezittingen van de slachtoffers staan.

Aalbersberg leidt de medewerkers van het Nederlandse Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) en de marechaussees die hen bijstaan in Oekraïne. De ploeg is bezig om de nog achtergebleven lichamelijke overschotten te vinden en naar Nederland te brengen.

In het ramptoestel zaten 298 mensen, onder wie 194 Nederlanders en zes Belgen.