Aantal slachtoffers MH17 nooit geborgen

De kans is groot dat niet alle slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne volledig worden geborgen. Het is ook niet zeker of al hun bezittingen worden teruggevonden. Dat heeft de Nederlandse korpschef Gerard Bouman vertelt aan de Tweede Kamer in Nederland.

In het vliegtuig zaten 298 mensen, onder wie 194 Nederlanders en zes Belgen. Een groot deel van de slachtoffers is overgebracht naar Hilversum, waar ze worden geïdentificeerd. Maar er zijn nog stoffelijke overschotten die nog steeds op de rampplek liggen.

Intussen zijn er Nederlandse onderzoekers op de plaats van de ramp, maar zij kunnen er door de gevechten tussen pro-Russische separatisten en het regeringsleger niet aan het werk. “Maar ik beloof dat als we stoffelijke overschotten terugvinden, we die ook naar huis brengen”, vertelt Pieter-Jaap Aalbersberg, het hoofd van het Nederlandse repatriëringsteam.

"Eender welk transport"

“Normaal gebruiken we daarvoor een trein met koelwagons, maar als die om welke reden dan ook niet beschikbaar is, zoeken we een ander transportmiddel. We laten geen stoffelijke overschotten achter.”

Wat met de persoonlijke bezittingen?

Ook over de persoonlijke bezittingen van de passagiers is nog heel wat onduidelijkheid. Op dit moment zijn er nog geen naar Nederland gebracht, en het kan ook nog maanden duren vooraleer dat ook kan. “De spullen liggen verspreid over een groot gebied. Het gaat onder meer om knuffels, speelgoed, telefoons, boeken en kleren. Een deel is misschien meegenomen door dorpsbewoners of separatisten”, zegt advocaat Veeru Mewa van het Amsterdamse kantoor Beer Advocaten, dat is gespecialiseerd in luchtvaartrecht.

Het kantoor hielp ook de nabestaanden van de ongeveer veertig mensen die waren omgekomen bij de vliegramp in Libië in 2010. Toen duurde het maanden voordat de goederen aan de nabestaanden werden teruggegeven. Mewa verwacht dat dat nu langer zal duren. “Daar wordt oorlog gevoerd. Sommige spullen van waarde zullen ergens in een dorp circuleren. Het is de vraag wat je allemaal terugvindt en in welke staat het dan zal zijn.”