Iraakse luchtruim wordt vermeden

De luchtvaartmaatschappijen KLM, Air France en Emirates vliegen niet langer over Irak. “Het gebied voldoet niet langer aan de veiligheidseisen”, klinkt het. De beslissing is genomen na de vliegtuigramp van vlucht MH17 in Oekraïne.

Volgens de Britse krant The Times vreest Emirates voor raketaanslagen door de islamitische terreurbeweging ISIS. “We moeten iets doen. We moeten de koe bij de horens vatten”, vertelt topman Tim Clark. “Het is het soort zaken dat aan het grote publiek zal tonen dat we de zaak heel serieus nemen.”

Binnen dit en tien dagen zal Emirates starten met rond het Iraakse luchtruim te vliegen. Dat bevindt zich op de meest directe lijn tussen Europa en Dubaï, maar de reistijd zal nu met drie kwartier worden verlengd.

De luchtvaartmaatschappijen nemen de beslissing nadat vlucht MH17 van Malaysian Airlines uit de lucht werd geschoten boven het oosten van Oekraïne. Volgens Times onderzoekt de VS of de islamitische strijders in Irak over raketten beschikken die een burgervliegtuig uit de lucht kunnen schieten.