Gevechten in Gaza starten weer

Het Israëlische leger heeft zondagochtend het humanitair staakt-het-vuren beëindigd en hervat de militaire operaties in de Gazastrook, in een reactie op de beschietingen van Hamas. "Wegens de onafgebroken raketbeschietingen van Hamas tijdens het humanitair bestand (...) hervat het leger onmiddellijk zijn activiteiten in de Gazastrook, ter land, ter zee en in de lucht", aldus het communiqué.

Zaterdag was er humanitaire pauze van twaalf uur afgesproken tussen Israël en Hamas. De VN had aangedrongen bij Israël om het bestand te verlengen met 24 uur, waar het land mee instemde. Hamas weigerde echter en hervatte de beschietingen. Bij een aanval met een mortiergranaat kwam een Israëlische soldaat om het leven. Nog volgens Israël werden er zeven raketten afgevuurd door Hamas.

"Geen enkel humanitair bestand is geldig zonder terugtrekking van de Israëlische tanks uit de Gazastrook en zonder dat de inwoners kunnen terugkeren naar hun huizen en de ziekenwagens die de lichamen vervoeren vrij in Gaza kunnen rondrijden", aldus een Hamas-mededeling.

Aanvankel kwam er geen reactie van Israël, dat de wapens stil hield. Tot nu dus, ISraël start opnieuw met een grond- en luchtoffensief.