Files op de wegen naar de zon

Wie zaterdagochtend met de auto richting de zon vertrokken is, riskeert een pak file. Aan de Gotthardtunel in Zwitserland staat er al 13 kilometer file richting Italië, goed voor meer dan 2 uur aanschuiven. In Frankrijk beginnen de eerste files richting het zuiden zich te vormen. Dat melden de mobiliteitsclubs VAB en Touring zaterdag.

De kans op fileleed is het grootst op de Zwitserse en Franse wegen. Wie door Oostenrijk of Duitsland moet, zou minder hinder ondervinden.

In Frankrijk staat er na 9 uur ongeveer 100 kilometer file, met de eerste hinder die zich vormt op de snelwegen naar het zuiden en druk verkeer rond Parijs. Op de A7 tussen Lyon en Orange is er sprake van 60 kilometer file of een uur aanschuiven. Op de A10 tussen Parijs en Bordeaux is er onder meer sprake van 4 kilometer file of 35 minuten tijdsverlies bij Tours.

En aan de Mont-Blanctunnel zal de automobilist gedwongen de natuurpracht van de bergen moeten aanschouwen vooraleer de rit naar Italië te kunnen aanvatten. VAB spreekt er van anderhalf uur wachten, Touring houdt het op 45 minuten.

In Duitsland staat er zowat 60 kilometer file, met hinder aan verschillende wegenwerken, onder meer op de A3 Nürnberg-Passau. Op de A5 Frankfurt-Basel staat er door een ongeval tussen Kronau en Bruchsal 10 kilometer file.

In Oostenrijk ten slotte, verlies je meer dan anderhalf uur op de A10, niet zo ver van de Sloveense grens ter hoogte van Vilach. Richting Slovenië rij je beter om via Wels en Graz-Maribor.