Staakt-het-vuren van 12 uur in Gazastrook

Israël is dan toch akkoord gegaan met een tijdelijk staakt-het-vuren in de Gazastrook. Volgens Amerikaanse regeringsbronnen heeft de Israëlische premier Netanyahu dat gezegd tegen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Ook de Palestijnse beweging Hamas laat de wapens even rusten.

Het staakt-het-vuren zou zaterdagochtend om zes uur Belgische tijd van start gaan en zou twaalf uur duren. Het wordt ingelast omwille van humanitaire redenen.

Eerder vandaag had Israël nog zo’n staakt-het-vuren van zeven dagen geweigerd. Verschillende wereldleiders hadden daar nochtans op aangedrongen.

Ontmoeting in Parijs

De Amerikaanse minister, die momenteel in Egypte is, zegt trouwens nog altijd te geloven in een wapenstilstand. Morgen trekt hij daarvoor naar de Franse hoofdstad Parijs, waar hij samen met regeringsleiders van Groot-Brittannië, Duitsland, Turkije en Qatar de toestand in de Gazastrook zal bespreken. 

Sinds het begin van het conflict een kleine twee weken geleden zijn nu al 815 Palestijnen om het leven gekomen, onder wie ook heel wat kinderen. Aan Israëlische kant vielen er 38 doden, onder wie drie burgers.