Ook honden op MH17 naar Nederland

Niet alleen de passagiers, maar ook de kadavers van de twee honden die aan boord waren van rampvlucht MH17 worden gerepatrieerd naar Nederland. De dieren waren op weg naar hun baasjes in Maleisië en de Filipijnen.

De twee honden zijn een Friese Stabij van acht jaar oud, genaamd Quinta en een Duitse Herder-pup, die de naam Costa heeft. Die laatste is van een Nederlands gezin, dat tijdelijk in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur woont.

Cremeren

“We zouden Costa normaal vandaag hebben verwelkomd, nadat hij bij aankomst een week in quarantaine had gezeten”, vertelt het baasje aan het Algemeen Dagblad. “We zijn nog niet honderd procent zeker dat haar kadaver is gevonden, maar dat deze repatriëring mogelijk wordt gemaakt, is wel een lichtpuntje.”

Het gezin denkt eraan Costa te cremeren en haar as te laten uitstrooien op een plek waar ze graag speelde. “Dat zouden we binnen een half jaar kunnen doen, als we voor vakantie in Nederland zijn”, klinkt het.

28 vogels aan boord

Zowel Costa als Quinta bevonden zich in het vrachtruim van de Boeing 777, toen die neerstortte boven het oosten van Oekraïne. Aan boord waren ook 28 levende vogels, waaronder heel wat duiven. Ook zij overleefden de crash niet, maar worden niet overgebracht naar Nederland.