Obamacare verzekert 10 milj Amerikanen

Het aantal Amerikanen zonder ziekteverzekering is met 10,3 miljoen gedaald als gevolg van de recente hervorming van het gezondheidszorgsysteem door president Barack Obama. Dat blijkt uit een onderzoek, waarvan de resultaten zijn verschenen in het New England Journal of Medicine.

Het departement Volksgezondheid, dat de cijfers verspreidde, reageert tevreden op de "betekenisvolle" daling. Tussen september 2013 en april 2014 namen tien miljoen volwassenen tussen 18 en 64 jaar een ziekteverzekering. Die mensen waren voordien niet verzekerd voor hun medische zorgen, zo blijkt uit de studie door onderzoekers van Harvard. Het aandeel niet-verzekerde volwassenen daalde met 5,2 procent.

De hervorming trad op 1 januari volledig in werking. Het doel van de wetswijziging is om vijftig miljoen Amerikanen die voordien niet verzekerd waren, van een ziekteverzekering te laten genieten. Tot vandaag waren enkel officiële statistieken bekend over het aantal personen dat zich voor een private of publieke verzekering had ingeschreven via portaalsites van de overheid. Die cijfers boden echter geen uitsluitsel over wie voordien niet verzekerd was.