Dag van nationale rouw in Nederland

Nederland houdt vandaag een dag van nationale rouw om de slachtoffers van vlucht H17 te herdenken. Om 16u landen in Eindhoven de eerste vliegtuigen, met daarin de eerste stoffelijke overschotten. Het gaat om ongeveer vijftig lijkkisten. Daarna volgt er een minuut stilte.

De lichamen van de slachtoffers  worden overgevlogen vanuit Oekraïne naar de luchtmachtbasis in Eindhoven. Dat gebeurd door twee militaire transportvliegtuigen, waaronder ook één van Australië.

Minuut stilte

In Eindhoven wachten de nabestaanden de lichamen op, samen met koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Rutte en vicepremier Asscher. Er volgt een trompetsignaal en een minuut stilte. Voor de landing zullen in verschillende plaatsen in Nederland vijf minuten lang de ‘doodsklokken’ luiden en zullen de vlaggen halfstok hangen.

Als het vliegtuig landt in Eindhoven, wordt het al het vliegverkeer boven Nederland stilgelegd. Tijdens de minuut stilte rijdt er ook geen enkele bus of taxi.

De lichamen worden vervolgens in colonne overgebracht naar Hilversum, waar het identificatieproces kan beginnen. Alle snelwegen waar de colonne voorbijkomt, worden afgesloten.

Stille tocht

In Amsterdam wordt vanavond stille tocht gehouden op De Dam. Die start om 20u. Aan het einde zullen er ballonnen worden opgelaten en wordt er opnieuw een minuut stilte gehouden. De organisatie roept iedereen op om in het wit te komen.

Uitzonderlijk

Een dag van nationale rouw is heel uitzonderlijk in Nederland. Het gaat om de eerste sinds 1962, toen die werd gehouden voor de overleden koningin Wilhemina.

Bij de ramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines vorige week donderdag kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 193 Nederlanders.