Amerikaan 26 jaar onschuldig in de cel

DNA-onderzoek heeft een Amerikaanse vijftiger na 26 jaar vrijgepleit van de verkrachting en dood van een jonge vrouw. Hij was in 2009 al onder voorwaarden vrijgelaten, maar is door een rechter in Washington nu onschuldig verklaard.

De man werd in 1982 veroordeeld tot 35 jaar cel, voor de verkrachting en dood van een jonge vrouw. Het was zijn komaan, William Davidson, die hem toen aan de galg praatte. Davidson zei dat hij enkel had toegekeken hoe zijn vriend het slachtoffer verkrachtte en om het leven bracht. Davidson werd geloofd, zeker toen er ook een haar van zijn vriend werd teruggevonden op het slachtoffer.

Maar in 1982 bestonden er nog geen DNA-tests. Het is pas na talloze demarches van de veroordeelde dat de regering hem voorstelde zijn genetische afdruk te vergelijken met een spermastaal dat op het lichaam van het slachtoffer was gevonden.

De resultaten pleitten de man vrij, maar zijn wel bezwarend voor Martin, die hem altijd vals heeft beschuldigd. De man zit momenteel nog een celstraf van 65 jaar uit voor een reeks gelijkaardige aanvallen als die waarin de jonge vrouw omkwam.