Zwarte dozen in Nederlandse handen

De twee zwarte dozen van de neergehaalde vlucht MH17 zijn in het bezit van de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Die heeft ze ontvangen op de luchthaven van de Oekraïense hoofdstad Kiev. De zwarte dozen werden opgehaald door een vliegtuig van het Belgisch leger.

Ze worden nu overgebracht naar het Britse Farnborough, waar ze door gerennomeerde experts worden uitgelezen. Nederland heeft Groot-Brittannië daar om gevraagd. In de zwarte dozen worden de vluchtgegevens en de gesprekken in de cockpit opgeslagen. De informatie is belangrijk voor het onderzoek naar de toedracht van de ramp. Over schuld en aansprakelijkheid zullen deze experts zich niet uitspreken.

"Rusland niet rechtstreeks betrokken"

De Amerikaanse inlichtingendiensten daarentegen denken dat het neerschieten van de Boeing 777 boven Oekraïne waarschijnlijk een vergissing is geweest van pro-Russische separatisten. Ze hebben geen aanwijzingen voor rechtstreekse betrokkenheid van Rusland.

Er zou ook geen direct bewijs zijn dat de raket uit Rusland kwam en aan de rebellen was geleverd. De opstandelingen zouden niet hebben geweten dat hun doelwit een passagiersvliegtuig was. De VS weten overigens ook niet wie persoonlijk verantwoordelijk is voor het afvuren van de luchtdoelraket.