Lichamen MH17 zijn op veilig grondgebied

De trein met lichamen van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne is aangekomen in de stad Charkov. Dat meldden ooggetuigen aan het persbureau Reuters. Van daaruit zullen de stoffelijke resten van de bijna 300 inzittenden van de Boeing 777 van Malaysia Airlines naar Nederland worden overgevlogen.

De trein is om 04.00 uur dinsdagochtend vertrokken uit Donetsk en is inmiddels in veilig gebied aangekomen dat door Oekraïne wordt gecontroleerd. Premier Rutte legt later een persverklaring af. In Charkov is een coördinatiecentrum opgezet door de Nederlandse forensische experts.

De Australische premier Abbot lanceerde een grootscheeps plan van aanpak om te helpen bij het veiligstellen en identificeren van de lichamen van vlucht MH17. Ook ondersteunt een Australisch team de bescherming van de rampplek. Operatie 'Bring Them Home' wordt vanuit Oekraïne gecoördineerd door de voormalige topmilitair Angus Houston. Het project zorgt voor bijstand en stelt luchtvaartveiligheidsdeskundigen ter beschikking.