Oprichter Aldi overleden

Karl Albrecht, een van de twee oprichters van het Duitse supermarktconcern Aldi, is vorige week woensdag in zijn geboorteplaats Essen op 94-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Duitse krant Frankfurter Allgemeine.

De mediaschuwe familie Albrecht heeft het overlijden van Karl Albrecht nog niet bevestigd, maar volgens een woordvoerder van de stad Essen heeft de besloten begrafenis vandaag plaatsgevonden. Karl Albrecht richtte samen met zijn broer Theo, die in 2010 op 88-jarige leeftijd overleed, in 1946 Aldi op. De retailer groeide uit tot een internationaal concern met filialen in diverse landen en een geschatte jaaromzet van 40 miljard euro. Het vermogen van Karl Albrecht wordt geschat op 15,5 miljard euro. Daarmee zou hij de op een na rijkste persoon van Duitsland en een van de rijkste personen ter wereld zijn.

Omdat de broers het niet eens konden worden over de verkoop van tabakswaar, werd Aldi in 1961 gesplitst in Aldi Süd zonder sigaretten en Aldi Nord met tabakswaar. Nord werd geleid door Theo en Süd, waar inmiddels ook rookwaar wordt verkocht, door Karl. Over het leven van Karl Albrecht is weinig bekend. Hij leidde een sober bestaan, gaf geen interviews en kwam nauwelijks in het nieuws. Nadat zijn broer Theo in 1971 slachtoffer werd van een ontvoering, trok Karl Albrecht zich zo mogelijk nog meer terug in de anonimiteit. De ontvoerders lieten Theo Albrecht na 17 dagen vrij, toen er miljoenen aan losgeld zou zijn betaald. De daders werden later opgepakt en veroordeeld.