Poetin tot rebellen: “Laat experts door”

De Russische president Vladimir Poetin heeft er bij de separatisten in Oost-Oekraïne op aangedrongen experts toegang te verlenen tot de plek waar vlucht MH17 neerstortte. Dat deed hij in een videoboodschap die door het Kremlin werd verspreid. Poetin belooft bovendien te werken aan een pacifistische oplossing voor het conflict in Oekraïne.

"Rusland zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat het conflict van een militaire fase naar een fase van vredevolle onderhandelingen tussen diplomaten verschuift", aldus de president. Hij meent dat de vliegtuigcrash "waarschijnlijk niet had plaatsgevonden als de gevechten niet opnieuw waren begonnen op 28 juni", toen Kiev een einde maakte aan het staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne.

Poetin voegt nog toe dat alle betrokkenen hun verantwoordelijkheid moeten opnemen en dat niemand het recht heeft om de tragedie te gebruiken voor egoïstische politieke doeleinden. De president verklaarde daarenboven dat "alles moet gedaan worden om de veiligheid van internationale experts te garanderen op de plaats van de tragedie". Volgens hem is de aanwezigheid van vertegenwoordigers van de separatisten, de veiligheidsdiensten en de Maleisische experts onvoldoende en is het noodzakelijk dat een groep experts en een internationale commissie onder leiding van de ICAO (Internationale Organisatie voor de Burgerluchtvaart) de crash onderzoekt.