Vrees voor burgeroorlog in Libië

Bij gevechten op de luchthaven van de Libische hoofdstad Tripoli zijn de voorbije week 47 doden en 120 gewonden gevallen. Dat blijkt uit een balans van het Libische ministerie van Volksgezondheid. Bij die balans zijn de slachtoffers van gisteren, de meest gewelddadige sinds de start van de gevechten, nog niet meegerekend.

De gevechten om de controle van de luchthaven zijn al een week aan de gang en de luchthaven is sinds het begin van de gevechten gesloten. Islamisten en milities uit de stad Misrata willen rivaliserende brigades uit de stad Zenten verjagen. Die hebben al twee jaar de luchthaven in handen. Bij het offensief worden grote middelen ingezet. De luchthaven en omgeving worden bestookt met mortiergranaten, tanks en raketten. Hoeveel strijders er om het leven kwamen, is niet bekend. Bij de burgers die rond de luchthaven wonen zouden gisteren minstens vijf doden zijn gevallen.

Libië is al sinds de val van het regime van kolonel Khadafi in 2011 ten prooi aan gevechten tussen verschillende groeperingen: liberalen versus islamisten, groepen uit Misrata tegen brigades uit Zenten. De opflakkering van het geweld nu doet waarnemers vrezen voor een burgeroorlog.