Veiligheidsraad wil snel vredesplan Gaza

De VN-Veiligheidsraad is bijzonder bezorgd over het toenemend aantal slachtoffers in het conflict in Gaza en roept op tot een staakt-het-vuren.

De VN-Veiligheidsraad zat gisteravond in spoedzitting samen over het Israëlische offensief tegen Gaza. Na twee uur vergaderen achter gesloten deuren doen de 15 leden van de raad een oproep tot “respect voor de internationale humanitaire wetten, met name voor de bescherming van burgers".

De vergadering kwam er op vraag van Jordanië, nadat de Palestijnse president Mahmoed Abbas een oproep had gedaan om de Veiligheidsraad samen te roepen. Gisteren was veruit de bloedigste dag sinds de start van het Israëlisch offensief, twee weken geleden. Er kwamen meer dan honderd Palestijnen om het leven. Dat brengt het totaal aantal slachtoffers op meer dan 450.

Kerry naar Egypte

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry reist vandaag naar de Egyptische hoofdstad Caïro. Daar zal hij opnieuw aandringen op een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza. Ook de Amerikaanse president Barack Obama toont zich bezorgd over het stijgend aantal doden in het gewapende conflict tussen Israëli's en Palestijnen.

Volgens het Witte Huis heeft president Obama zondag een telefoongesprek gehad met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Het ging om hun tweede gesprek in drie dagen. In zijn telefoontje toonde Obama zich ongerust over het stijgende aantal slachtoffers. Obama herbevestigde wel dat Israël het recht heeft zich te verdedigen.