"Poetin, breng mijn kinderen naar huis"

Nederland reageert gelaten, maar ook boos na de vliegtuigcrash in Oekraïne, waarbij 193 Nederlanders om het leven kwamen. Voor velen is de Russische president Poetin de schuldige en moet hij zijn verantwoordelijkheid nemen. Een moeder richt zich tot hem: “Breng mijn kinderen naar huis!”

De Nederlandse vrouw doet haar verhaal op de luchthaven van Schiphol, voor de camera’s van het Britse Sky News. Bij haar heeft ze een foto van haar twee kinderen die het leven lieten. “Ze zijn 23 en 20 jaar oud en liggen daar ergens op de grond. Ik wil hun begrafenis regelen, maar kan het niet. Want ik weet niet waar ze zijn.”

En dan richt ze zich rechtstreeks tot de camera. “Meneer Poetin, breng mijn kinderen naar huis. Alsjeblieft.”

Open brief

Deze mama is niet de enige die de president medeverantwoordelijk acht. Een papa uit Den Haag heeft hem zelfs een open brief geschreven, die werd gepubliceerd op de website van het Nederlandse Omroep West.

“Zeer bedankt meneer Poetin, leiders separatisten of Oekraïense regering, voor het vermoorden van mijn lieve en enige kind. Zij was zeventien jaar oud en was op weg naar vakantie in Maleisië. Ik hoop dat u trots bent haar jonge leven overhoop te hebben geschoten en dat u morgen weer relaxed in de spiegel kunt kijken.”