Maanlanding viert 45e verjaardag

Op 20 juli 1969, vandaag precies 45 jaar geleden, zette de Amerikaanse astronaut Neil Armstrong als eerste mens ooit voet op de maan. Samen met Buzz Aldrin en Michael Collins reisde hij in drie dagen naar de maan met de Apollo 11.

Om 15.17u plaatselijke tijd in Houston landt de maanlander Eagle op de maan, en om 21.56u stapt Neil Armstrong als eerste uit. In België is het op dat moment al diep in de nacht. Armstrong zegt bij zijn eerste stap op de maan de historische woorden "That's one small step for a man, one giant leap for mankind". Een kwartier later is Buzz Aldrin de tweede man op de maan.

De maanwandeling duurt zo'n 2,5 uur, en daarin wordt de Amerikaanse vlag op de maan gezet, verzamelen de twee astronauten maanstenen, maken ze foto's en stellen ze enkele meetinstrumenten op. Ze voeren ook nog een gesprek met president Nixon. Een halve dag later stijgen Armstrong en Aldrin weer op en nog eens enkele uren later zijn de Eagle en de Columbia weer aan elkaar gekoppeld. Op 24 juli landen de drie weer behouden op aarde, in de Stille Oceaan.