NY geschokt door dodelijke arrestatie

In New York is een man overleden nadat hij op hardhandige manier werd gearresteerd door de politie. Een man werd er door vijf agenten aangepakt, van wie er één hem in een verstikkende houdgreep hield. Hij overleed korte tijd later. Volgens de politie (NYPD) overleed de man aan een hartaanval. Er komt een onderzoek naar het voorval.

De New Yorkse politie wilde Eric Garner uit Staten Island arresteren voor het illegaal verkopen van sigaretten. Toen Garner, een man van 1m90 en 160 kilogram, zich leek te gaan verzetten tegen zijn arrestatie, werd hij door verschillende agenten overmeesterd. Een van de agenten gebruikt daarbij een houdgreep die de luchtpijp van de verdachte afsnijdt. Die techniek is eigenlijk verboden bij de NYPD. Op videobeelden van de arrestatie, die volop circuleren op het internet, is te horen hoe de verdachte aangeeft dat hij niet kan ademen. Wanneer de verdachte niet meer reageert, wordt een ambulance gebeld. Korte tijd nadien overlijdt de man.

De beelden van de arrestatie zijn in de VS een bron van verontwaardiging en discussie. Ook burgemeester Bill De Blasio noemt de beelden verontrustend en heeft aangekondigd dat het incident zal worden onderzocht.

Beelden: YouTube