Veiligheidszone rond crashsite MH17

Er komt een veiligheidszone rond de plaats waar donderdag vlucht MH17 van Malaysia is gecrasht in het oosten van Oekraïne. De pro-Russische separatisten in de regio zijn daarmee akkoord gegaan. Zo’n veiligheidszone moet het onderzoek naar de crash vergemakkelijken.

Het akkoord werd bereikt tussen de separatisten en de zogenaamde ‘contactgroep’, bestaande uit afgevaardigden van Oekraïne, Rusland en de OVSE. “In een zone van twintig kilometer rond de crashzone zullen de Oekraïense autoriteiten in staat gesteld worden de lichamen te identificeren en ze aan de families terug te geven”, klinkt het.

Nederlandse en Maleisische experts zijn op weg naar de crashsite. Ook de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans in Oekraïne, net zoals de Maleisische minister van Transport Liow Tiong Lai.

Bij de crash donderdag zijn 298 mensen om het leven gekomen, onder wie 193 Nederlanders en zes Belgen. Het toestel van Malaysia Airlines was in Schiphol opgestegen en was op weg naar Kuala Lumpur. Meer dan waarschijnlijk is het neergeschoten.