Verwijten over en weer bij VN-raad

Na het vermoedelijke neerschieten van een passagiersvliegtuig boven Oost-Oekraïne zijn er in de VN-Veiligheidsraad verwijten over en weer geuit. Rusland kan geholpen hebben, zegden de Verenigde Staten. Kiev draagt schuld, zei Rusland. Alleen over de oproep naar een onderzoek bestond overeenkomst.

"Rusland moet oorlog beëindigen"

Het boven Oost-Oekraïne neergestorte vliegtuig met 298 personen aan boord is volgens de informatie van de VS waarschijnlijk door een luchtdoelraket geraakt door pro-Russische separatisten. "We kunnen niet uitsluiten dat Russisch personeel bij het gebruik van dit systeem geholpen heeft", zei de ambassadrice van de VS bij de VN Veiligheidsraad, Samantha Power. "Rusland moet stoppen Oekraïne te destabiliseren", zei ze. "Rusland kan deze oorlog beëindigen, Rusland moet deze oorlog beëindigen."

"Schuld van Kiev"

Het zou niet bekend zijn dat het Oekraïense leger in dat gebied luchtdoelraketten gestationeerd heeft. Rusland wierp de bal terug. De regering van Oekraïne in Kiev had het luchtruim al vroeger moeten sluiten en is volledig schuldig aan de escalatie van het conflict, zei de Russische ambassadeur Vitali Tsjoerkin. "Wij leggen alle schuld bij de regering in Kiev."

"Wapenstilstan

De adjunct-secretaris-generaal van de VN, Jeffrey Feltman, eiste na het vreselijke voorval een onmiddellijke wapenstilstand. Hij zal de komende dagen naar Kiev en Moskou reizen om de verantwoordelijken daarover te spreken.

Onafhankelijk onderzoek

In een gemeenschappelijke verklaring betuigden de vijftien leden van de Veiligheidsraad hun medeleven aan de nabestaanden van de slachtoffers. Ze eisten ook een onafhankelijk onderzoek. Daarvoor moeten experts onmiddellijk toegang krijgen tot de plaats van de ramp.