Obama: vliegtuig zeker neergeschoten

Ook de Amerikaanse president Barack Obama gaf vandaag een persverklaring over het vliegtuigdrama in Oekraïne. De ramp kostte 298 mensen het leven.

Tijdens zijn persverklaring veroordeelde Obama het feit dat er zoveel onschuldige levens verloren zijn door het conflict tussen Oekraïne en Rusland. “We weten dat minstens één Amerikaan, Quinn Lucas, overleed bij de vliegtuigramp. Mijn gedachten zijn bij zijn familie,” zegt Obama.

President Obama sprak gisteren ook met de Nederlandse, Maleisische en Oekraïense leiders. “We bidden voor deze landen. Ik wil aan Nederland laten weten dat we schouder-aan-schouder staan met hen, dat wij hen steunen.” Het bewijs vertelt dat het vliegtuig inderdaad werd neergeschoten.

“We weten dat dit niet het eerste vliegtuig is dat boven oost-Oekraïne neerstortte. De laatste weken schoten de Russische separatisten een transportvliegtuig, helikopter en gevechtsvliegtuig van Oekraïne neer,” zegt Obama. Hij weet ook dat de separatisten wapens en steun krijgen van Rusland.

Deze vliegtuigramp is een globaal drama. Mensen uit verschillende landen werden gedood wanneer het vliegtuig uit de lucht geschoten werd. “Er moet een geloofwaardig en internationaal onderzoek plaatsvinden. De leden van de VN Veiligheidsraad, ook Rusland, moeten er alles aan doen om dat onderzoek te vergemakkelijken,” vertelt Obama.