Aantal Nederlandse slachtoffers stijgt

Huib Gorter van Malaysia Airlines gaf deze middag een persconferentie over de vliegtuigramp. Hij liet verstaan dat de zorgen voor de nabestaanden op dit moment prioritair zijn. Over de zwarte doos van het vliegtuig, kon hij voorlopig nog niets kwijt.

5000 dollar per passagier

“We willen verzekeren dat de families van de slachtoffers ondersteund worden en voldoende zorg krijgen. Dit moet verschrikkelijk zijn voor hen. We proberen hen altijd op de hoogte te houden. Ook zoeken we op dit moment uit of de families een vlucht naar de plek van de ramp wensen”. Gorter benadrukte dat de zorg voor de families op dit moment het belangrijkste is. “Om de eerste financiële nood van de nabestaanden te ondersteunen, geven we de families een som van 5000 dollar per persoon in het vliegtuig. Zo kunnen zij de eerste kosten opvangen”.

Reis naar Oekraïne

“Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden. We hebben zogenaamde ‘caregivers’ die voor ons werken. Zij zijn gespecialiseerd in het zorgen voor de nabestaanden,” zegt Gorter. Op de vraag of de reis naar Oekraïne voor de families sowieso doorgaat, antwoordde hij: “ Voor we dit organiseren, willen we eerst zoeken of er echt een behoefte is om naar Oekraïne te reizen, om de plek van de ramp te bezoeken. Als dat zo is, zetten we het administratief proces in gang, en zullen we die mogelijkheid aanbieden aan de families. In veel gevallen weten we dat dit echt helpt in het rouwproces”.

Vliegroute

Er rijzen veel vragen over de specifieke route die het vliegtuig nam, maar volgens Gorter werd die route veilig verklaard. “Ik kan u verzekeren dat veel luchtvaartmaatschappijen die route gebruiken. Die route werd veilig verklaard, niemand had dit kunnen voorzien. Ik kan wel zeggen dat we nu, samen met andere luchtvaartmaatschappijen, een alternatieve route gebruiken”.

Nationaliteit slachtoffers

Van vier passagiers op het vliegtuig moet nog geverifieerd worden welke nationaliteit ze hebben. Voor alle andere slachtoffers zijn dit de cijfers die nu bekend zijn: 189 Nederlanders, 29 Maleisiers, 27 Australiërs, 12 Indonesiërs, 9 Britten, 4 Duitsers, 4 Belgen, 3 Filipijnen, 1 Canadees, 1 Nieuw-Zeelander. “Ik wil jullie op het hart drukken dat we nog steeds bezig zijn het verificatieproces van de nationaliteiten van de slachtoffers, dus het kan zijn dat die cijfers nog wijzigen,” zegt Gorter.

Zwarte doos

Over de locatie van de zwarte doos is nog niets bekend. "We kunnen nog geen informatie geven over de zwarte doos van het vliegtuig. Het technisch team is onderweg naar Oekraïne, en zal zich daar verder mee bezig houden. Ik kan niet bevestigen of ontkennen dat de zwarte doos gevonden is," vertelt Gorter.