VS: “Toestel met raket neergehaald”

Het lijkt er steeds sterker op dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines in Oekraïne is neergeschoten. Daarvoor zou een professioneel luchtafweersysteem zijn gebruikt. Amerikaanse inlichtingendiensten hebben bevestigd dat het vliegtuig is geraakt door een raket die vanaf de grond is afgevuurd. Wie de raket heeft afgevuurd, is nog onduidelijk.

De Oekraïense veiligheidsdienst SBU bracht een telefoongesprek naar buiten tussen vermoedelijk een separatistenleider en een Russische inlichtingenmedewerker waarin de vliegtuigcrash is besproken. Daaruit zou blijken dat het vliegtuig door separatisten per vergissing is neergehaald, omdat het werd aangezien voor een militair toestel. Het luchtruim van Oost-Oekraïne is tot nader order gesloten.

De 283 passagiers en de vijftien bemanningsleden van de Boeing zijn omgekomen. Onder de doden bevinden zich zeker 154 Nederlanders en vijf Belgen. Oekraïense hulpverleners en medewerkers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zijn op de rampplek aanwezig. Rusland en de VS hebben hulp aangeboden.