Al 227 Palestijnen omgekomen in Gaza

In de Gazastrook is het dodentol bij de Palestijnen gestegen tot 227. Volgens lokale hulpdiensten zijn er ook 1.685 mensen gewond geraakt. Aan Israëlische zijde viel één dode bij een mortieraanval uit de Gazastrook. Er raakten ook 9 Israëli’s gewond.

Beide partijen hebben ingestemd met een tijdelijk staakt-het-vuren, dat om 10u plaatselijke tijd (9u Belgische tijd) ingaat en vijf uur duurt. De VN heeft om die wapenstilstand gevraagd zodat burgers levensmiddelen en hulpgoederen kunnen inslaan. Israël waarschuwt dat het “met kracht zal reageren” als Hamas tijdens de wapenstilstand raketten afvuurt. Dinsdag stelde Egypte al een wapenstilstand voor. Israël aanvaardde, Hamas deed het af als een “grap”. Tijdens de nacht bleven de twee partijen elkaar beschieten.

Volgens het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA hebben 22.000 mensen beschutting gezocht in scholen die door de VN geleid worden. Israël heeft de bevolking van grote delen van de Gazastrook al opgeroepen om te evacueren, “voor hun veiligheid”. Het Israëlische kabinet gaf woensdagavond de toestemming om nog eens 8.000 reservisten op te roepen, bovenop de al 42.000 opgeroepen reservesoldaten, zou het tot een grondoffensief komen.