Europa: “stratego op hoog niveau”

Europa zoekt een opvolger voor Herman Van Rompuy, de Europese voorzitter. Maar een beslissing zal voor vanavond allicht niet vallen. Van Rompuy treedt pas begin december af, dus er is voldoende tijd om een oplossing te zoeken. Maar er wordt al wel gespeculeerd over wie Van Rompuy zal opvolgen. De Deense premier Helle Thorning-Schmidt is topfavoriet. Zij staat bekend als een figuur dat gaat voor de compromissen. Ook over de andere topfuncties, zoals de Hoge vertegenwoordiger van Buitenlandse Zaken, wordt gespeculeerd. Hier valt regelmatig de naam van Karel De Gucht.

Hij vindt het moeilijk om zijn eigen kansen in te schatten. Maar hoe groot is de kans dat opnieuw een Belg een topfunctie krijgt binnen Europa? Niet groot, zouden de meesten denken, maar de liberalen steunden wel de kandidatuur van Juncker als voorzitter van de Commissie en zij azen daarom op een topjob binnen Europa.

De topfuncties binnen Europa verdelen ligt altijd gevoelig. VTM NIEUWS-journaliste Romina Van Camp noemt het “stratego op hoog niveau”.