Oplichters doen zich voor als vrienden

Politie en internetexperts waarschuwen voor een nieuwe vorm van internetfraude. Hackers breken in in je Facebook of in je e-mailaccount. Ze zoeken daar naar vrienden die op reis zijn en sturen uit hun naam een noodoproep. “Er is me iets overkomen in het buitenland. Ik heb dringend geld nodig”. Zo proberen ze je geld af te troggelen. In Nederland zijn er tientallen mensen slachtoffer geworden van die fraude. Het fenomeen duikt nu ook op in ons land.

Gestrande 'vrienden'

In de mail vraagt de vriend of bekende geld op te sturen omdat deze "op vakantie is gestrand". De Nederlandse Fraudehelpdesk bevestigt het nieuws. De werknemers van de Fraudehelpdesk hebben op twee weken tijd zestig meldingen gekregen van mensen die via mail zo'n verzoek hebben gekregen. Ze zien die mails als "een voorbeeld van de steeds slimmere trucs met valse mails".

Hacken via mail-mailaccoun

De criminelen die deze methode gebruiken, hacken eerst een Hotmail- of Gmail-account. Daarna kunnen ze bij het Linkedin- of Facebookprofiel van het slachtoffer en versturen ze uit diens naam een "pechmail" rond. In het bericht vertelt de vriend op vakantie te zijn beroofd en vraagt hij of zij om geld over te maken.

Een woordvoerder van de Nederlandse Fraudehelpdesk vermoedt dat een Nigeriaanse bende achter de oplichtingspraktijken zitten. De bendeleden zouden vanuit Engeland opereren en versturen ook nepmails van banken. Via die phishingmails proberen ze om persoonlijke gegevens van de ontvanger te achterhalen, en hen geld afhandig te maken.