Conflict Gazastrook escaleert: 204 doden

Israël heeft zo'n 100.000 mensen in de Gazastrook opgeroepen om hun huizen te verlaten en onderdak te zoeken op een veilige plek. Het Israëlische leger wil zo verhinderen dat er opnieuw Palestijnse burgerslachtoffers zouden vallen. Bij het laatste offensief zijn al 204 Palestijnen gestorven, gisteren is ook een eerste Israelisch slachtoffer gevallen.

Intussen wordt vanuit de Gazastrook nog altijd geschoten op Israëlisch grondgebied. Dinsdag verwierpen Palestijnse gewapende groepen een door Egypte voorgesteld staakt-het-vuren. Daarop waarschuwde Israël dat het haar offensief, bedoeld om een eind te maken aan de raketaanvallen, nog verder zou opdrijven.

204 doden

De dodentol is intussen opgelopen tot 204, zegt een woordvoerder van minister van Gezondheid Ashraf al-Qedra op Twitter. Er vielen al 1.520 gewonden. Het Israëlisch leger roept intussen bewoners van de Gazastrook op om hun huizen te verlaten, naar eigen zeggen om burgerslachtoffers te vermijden.

Eerste Israëlische slachtoffer

Dinsdagnamiddag viel het eerste Israëlische slachtoffer: een 38-jarige burger die gedood werd door een granaatscherf aan de grensovergang Erez, in het noorden van de Gazastrook. Dinsdagavond liet de Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu weten dat Hamas "een zware prijs zou betalen" voor het weigeren van het staakt-het-vuren. Of dat betekent dat er een grondoffensief komt, liet hij in het midden.