Tyfoon Filipijnen eist zeker 12 levens

Door tyfoon Rammasun hebben op de Filipijnen honderdduizenden mensen de nacht doorgebracht in evacuatiecentra. De tyfoon, die vergezeld ging van winden tot 250 kilometer per uur, maakte tot nu toe al twaalf dodelijke slachtoffers.

Vanochtend passeerde de tyfoon ten zuiden van hoofdstad Manilla. Acht mensen kwamen om door omgevallen bomen of elektriciteitspalen en ingestorte muren. Drie anderen werden door het water meegesleurd en een persoon stierf aan een hartaanval. Dat meldt het agentschap voor rampenbeheer van de overheid. Een van de slachtoffers is een jongetje van 11 maanden.

De sterke winden hebben chaos veroorzaakt in de miljoenenstad Manilla, waar alle scholen en openbare diensten gesloten zullen blijven. Meer dan tweehonderd nationale en internationale vluchten werden afgeschaft. "In heel het land hebben zowat 450.000 mensen hun woningen moeten verlaten en onderdak gezocht in een van de evacuatiecentra," zegt de minister voor Sociale Zaken. De tyfoon zou woensdagnamiddag zijn weg voortzetten via de Chinese Zee en zich richting het zuiden van China begeven.