Cel voor politica die minister aap noemde

Anne-Sophie Leclère, een voormalig kandidate van de Franse extreemrechtse partij Front National, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen maanden. Ze mag zich ook vijf jaar lang niet meer verkiesbaar stellen. Leclère kreeg die straf omdat ze de Franse minister van Justitie Christiane Taubira, die geboren is in Frans Guinee en een zwarte huidkleur heeft, vergeleken had met een aap.

Leclère had vorig jaar op haar Facebook-pagina een foto van een klein aapje geplaatst, met daarnaast een foto van Taubira. Bij de afbeelding van de aap stond "op de leeftijd van 18 maanden" geschreven, onder die van de minister stond "nu". Toen de televisiezender France 2 haar om uitleg vroeg, stelde ze dat die afbeelding "niets met racisme" te maken had. "Dat was humor. Die foto werd op mijn Facebook-pagina geplaatst en ik heb die overigens enkele dagen later weer verwijderd. Ik ben niet de auteur ervan", verdedigde ze zich.

Leclère werd op 3 december al uit het Front National gezet, maar werd nu dus ook veroordeeld door de rechtbank. De politica kreeg een boete van 50.000 euro en de partij Front National werd veroordeeld tot het betalen van een boete van 30.000 euro. De rechtbank van Cayenne in Frans Guinee sprak daarmee een zwaardere straf uit dan het openbaar ministerie had geëist.