Juncker is voorzitter EU-Commissie

Het Europees Parlement heeft in Straatsburg met 422 tegen 250 stemmen de voordracht van de Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker tot voorzitter van de Europese Commissie goedgekeurd. De 59-jarige christendemocraat zal vanaf november José Manuel Barroso opvolgen aan het hoofd van het dagelijks bestuur van de Europese Unie.

Ondanks Brits en Hongaars verzet werd Juncker begin deze maand door de Europese staatshoofden en regeringsleiders voorgedragen als kandidaat. Het Europees Parlement moest zijn kandidatuur nog met een absolute meerderheid van 376 stemmen bekrachtigen. Dat leverde geen problemen op: Juncker haalde dinsdag 422 stemmen, tegen 250 Europarlementsleden die tegen zijn kandidatuur stemden. Nog eens 47 parlementsleden kozen voor een onthouding, tien leden stemden ongeldig.

In afwachting van zijn aantreden in november kan de Luxemburger vol aan de bak om zijn nieuwe ploeg samen te stellen en de portefeuilles te verdelen. Het zijn de regeringen die een kandidaat moeten presenteren. Die kandidaten worden vervolgens aan de tand gevoeld tijdens hoorzittingen in het Europees Parlement. Nadien volgt in het halfrond een stemming over de voltallige Europese Commissie van Juncker.