Update: 20 doden in Russische metro

Bij een ongeval in de Moskouse metro midden in de ochtendspits zijn nu al zeker twintig doden geteld, onder wie de machinist. 161 mensen raakten gewond, 118 van hen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Dat bevestigt de overheid. Daarmee is het het zwaarste ongeval ooit in de metro van Moskou.

Geen aanslag

De juiste oorzaak van het ongeval is nog niet duidelijk. De vertegenwoordiger van het Russische onderzoekscomité, Vladimir Markin, zei dat de onderzoekers met verschillende zaken rekening houden, waaronder een defect aan een van de wagons. Een terreuraanslag zou wel uitgesloten zijn. Eerder zei hij nog dat drie wagons ontspoorden toen de trein plots remde door een vals signaal. Op dat moment haalde het metrostel een snelheid van ongeveer 70 kilometer per uur, zo deelde Markin nog mee.

Evacuatie

Vele passagiers liepen kneuzingen en bloeduitstortingen op. Volgens de lokale overheid zijn ongeveer 1.150 mensen uit de tunnel geëvacueerd. Zij zaten ongeveer een uur vast nadat de metrostellen ontspoord waren.  Dagelijks maken negen miljoen passagiers gebruik van de beroemde metro, het belangrijkste transportmiddel in de grootste stad van Europa.