Israël aanvaardt wapenstilstand

Israël aanvaardt de door Egypte voorgestelde wapenstilstand aan de Gazastrook. Dat heeft het kantoor van premier Benjamin Netanyahu meegedeeld. De Islamistische beweging Hamas verwerpt het Egyptische voorstel voorlopig nog. "Er kan geen sprake zijn van een staakt-het-vuren voor er een volledig akkoord voor de Gazastrook wordt gesloten", zo deelde een woordvoerder van de organisatie mee.

Zelfverdediging

"We verwerpen elk staakt-het-vuren voordat er een akkoord wordt bereikt", luidt het in de mededeling die woordvoerder Sami Abu Zuhri verstuurde. "In oorlogstijd ga je niet de wapens neerleggen, om pas daarna te onderhandelen", luidt het verder. "Hamas weigert te ontwapenen, want we worden nog altijd bezet. Het volk heeft het recht om zichzelf te verdedigen." Hamas eist dat eerst de Israëlische bombardementen ophouden en dat er werk wordt gemaakt van het opheffen van de in 2006 ingestelde blokkade van de Gazastrook. Ook moet de grenspost met Egypte in Rafah worden geopend. Daarnaast vraagt de Islamistische organisatie dat de gevangenen die in 2011 in ruil voor de Israëlische soldaat Gilad Shalit vrijgekomen waren maar nadien weer werden opgepakt, opnieuw op vrije voeten komen.

Onderhandelingen

Het Egyptische voorstel voorziet een wapenstilstand die vanaf 8.00 uur (Belgische tijd) begint. Binnen de 48 uur moeten dan topdelegaties uit Israël en de Palestijnse Gebieden naar Caïro reizen om onrechtstreekse gesprekken te voeren. Bovendien is volgens het plan de opening van de grensovergangen naar Gaza voorzien. 

Israël gaat akkoord

Het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet om 8.00 uur weten dat het akkoord gaat met het voorstel van Egypte om de wapens neer te leggen. De Arabische Liga heeft ook de Palestijnen opgeroepen om het Egyptische voorstel te aanvaarden.