UK: Minister William Hague treedt af

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague (hier op archiefbeelden) neemt ontslag en wordt voorzitter van de Conservatieven in het Lagerhuis. Hij zal zich niet meer kandidaat stellen bij de volgende verkiezingen. Dat heeft hij maandagavond meegedeeld. Zijn ontslag maakt deel uit van een grotere herschikking die plaatsvindt binnen de regering-Cameron. Eerder was ook al bekendgemaakt dat Ken Clarke zich terugtrekt als minister zonder portefeuille.

Vernieuwing

Hague was de afgelopen vier jaar minister van Buitenlandse Zaken. Zijn nieuwe functie staat in Groot-Brittannië op gelijke voet met het ministerschap. Hague zal daardoor wel deel blijven uitmaken van de regering. Hague maakte de beslissing maandag wereldkundig via Twitter. "Vanaf mei 2015, na een lange periode in de politiek, wil ik beginnen aan vele andere dingen die ik altijd al heb willen doen", zo motiveerde hij op de microblogsite zijn besluit. "Vernieuwing in de politiek is goed, en minister zijn is geen doel op zich."

Hulde

De Britse eerste minister David Cameron heeft al hulde gebracht aan de ontslagnemende minister. Hij was een van de leidende figuren van een generatie en is altijd een "naaste vertrouweling, wijze raadsman en goede vriend" geweest, zo klonk het.  Een opvolger voor de 53-jarige Hague is nog niet aangeduid. Verwacht wordt dat er nog andere verschuivingen in de Britse regering zullen worden aangekondigd. Met de wijzigingen wil de regering zich voorbereiden op de parlementsverkiezingen die volgend jaar plaatsvinden.